poniedziałek, 9 listopada 2015

Pesto z bazylii

Jest to wszystkim dobrze znany dodatek do makaronów. Zdrowy i bardzo prosty. Zachęcam do przygotowania go samemu!

Składniki:
·         1 doniczka bazylii (do kupienia w każdym supermarkecie)
·         ½ szklanki orzeszków piniowych
·         ¾ szklanki tartego parmezanu
·         2 ząbki czosnku średniej wielkości
·         ½ łyżeczki pieprzu
·         ½ łyżeczki soli

·         2/3 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

Wykonanie:
Orzeszki piniowe upraż na suchej patelni do uzyskania złotego koloru. W czasie prażenia często mieszaj, aby nie przypalić, i aby orzeszki uprażyły się równomiernie. Uprażone orzeszki odstaw do wystygnięcia.
Bazylię dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i osusz w papierowym ręczniku. Obierz liście z gałązek – same liście umieść w malakserze.
Do liści dodaj wszystkie składniki poza oliwą i zmiksuj.
Na koniec miksowania dodaj oliwę i zmiksuj całość tylko do połączenia składników.

Tak przygotowane Pesto jest gotowe do spożycia. Nadmiar przechowuj w lodówce najwyżej przez 2-3 dni. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz