Składniki:
·
1 doniczka bazylii (do kupienia w każdym
supermarkecie)
·
½ szklanki orzeszków piniowych
·
¾ szklanki tartego parmezanu
·
2 ząbki czosnku średniej wielkości
·
½ łyżeczki pieprzu
·
½ łyżeczki soli
·
2/3 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego
tłoczenia
Wykonanie:
Orzeszki piniowe upraż na suchej patelni do uzyskania złotego koloru. W
czasie prażenia często mieszaj, aby nie przypalić, i aby orzeszki uprażyły się
równomiernie. Uprażone orzeszki odstaw do wystygnięcia.
Bazylię dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i osusz w papierowym
ręczniku. Obierz liście z gałązek – same liście umieść w malakserze.
Do liści dodaj wszystkie składniki poza oliwą i zmiksuj.
Na koniec miksowania dodaj oliwę i zmiksuj całość tylko do połączenia
składników.
Tak przygotowane Pesto jest gotowe do spożycia. Nadmiar przechowuj w
lodówce najwyżej przez 2-3 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz