czwartek, 15 października 2015

Lody bananowe

Właściwie to nie są tak do końca lody. W krajach anglojęzycznych nazywają je słowem "nicecream", których podstawowym składnikiem są banany. Dlatego właśnie nazywam je lodami bananowymi.

Są one pysznym, prostym, satysfakcjonującym daniem na każdą porę dnia, choć polecam je szczególnie na gorące weekendowe dni kiedy mamy trochę więcej czasu by je przygotować i zjeść.



Uwielbiam je ponieważ są:
-pyszne
-bananowe
-zimne
-kremowe
-słodkie
-można nadać im każdy smak
-proste
-wegańskie
-bananowe, jeszcze raz

Przepis na lody bananowe jest bardzo prosty, potrzeba właściwie tylko jednego składnika, do którego jeśli się chce można dodać coś jeszcze. A tym magicznym składnikiem są mrożone banany. Trzeba jednak pamiętać, że nie wszystkie owoce mogą być mrożone. Nadają się do tego tylko dojrzałe owoce.
Jest to ważne, ponieważ dojrzałe owoce są łatwiejsze do strawienia, nie ma w nich kwasowości, a w bananach wytwarza się dopamina(hormon szczęścia).

Jak rozpoznać dojrzałego banana?
-jest trochę miękki w dotyku
-pojawiają się na nim czarne kropki
-nie ma zielonej końcówki
-skórka łatwo odchodzi

Tak dojrzałe banany można obrać, pokroić na kawałki i wrzucić do zamykanego opakowania na żywność i włożyć do zamrażarki. Po przynajmniej 6 godzinach lub najlepiej następnego dnia będą gotowe!

Przejdźmy teraz do samego przygotowywania lodów. Jedyny sprzęt do tego potrzebny to mikser. Aby uzyskać kremową konsystencję i ułatwić miksowanie zamrożone banany najlepiej wyciągnąć z zamrażarki przynajmniej 10 minut przed. Następnie wrzucić je do miksera, zmiksować i gotowe.

Jest to naprawdę prosty i pyszny posiłek, który można zmodyfikować w dowolny sposób. Ja jednak najbardziej lubię tradycyjną wersję:

2-4 mrożone banany
1-2 daktyle
na gotowe lody dodaję zazwyczaj jakieś świeże owoce: truskawki, borówki, więcej bananów

Jednak równie dobre można dodać do nich:
mango lub inne mrożone lub świeże owoce(jednak wtedy konsystencja będzie bardziej płynna)
karob
cynamon
szpinak
barley grass powder, czyli trawa jęczmienna w proszku, która nadaję piękny i świeży zielony kolor

Mam nadzieję, że przedstawiłam Wam zupełnie nową propozycję i teraz tak samo jak ja macie ochotę ją przygotować.

2 komentarze: