Składniki:
-ryż
-mleko roślinne
-wanilia
-cukier trzcinowy
-skrobia kukurydziana lub mąka ziemniaczana
-cynamon
-kolendra
-kardamon
-sok z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Zmieszaj dokładnie ze sobą 4 szklanki mleka, 2 łyżeczki wanilii, pół szklanki cukru, pół łyżeczki zmielonej kolendry, pół łyżeczki cynamonu i łyżeczkę kardamonu.
2. Wsyp do garnka ugotowany ryż. Dodaj mieszankę mleka i przypraw.
3. Gotuj wszystko na małym ogniu ciągle mieszając, aż zacznie przypominać konsystencje budyniu. Doprowadź do wrzenia na około 2 minuty.
4. Po zdjęciu z ognia dodaj 2 łyżki świeżego soku z cytryny i dokładnie wymieszaj.
5. Gotowy pudding wlej do wypłukanych w zimnej wodzie szklanek/salaterek i (jeśli chcesz) udekoruj go owocami/musem owocowym.
Mam nadzieję, że deser przypadnie wam do gustu i spróbujecie go zrobić w domu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz