wtorek, 19 stycznia 2016

Pudding ryżowy

W poprzednim tygodniu naszła mnie chęć na spróbowanie czegoś nowego. Po wykańczających poszukiwaniach przepisu na coś smacznego skusiłam się na wypróbowanie puddingu ryżowego z musem owocowym. Był on wprost zniewalający! Uznałam, że muszę się z wami nim podzielić.

Składniki:
-ryż 
-mleko roślinne 
-wanilia 
-cukier trzcinowy 
-skrobia kukurydziana lub mąka ziemniaczana
-cynamon
-kolendra 
-kardamon
-sok z cytryny

Sposób przygotowania:
1. Zmieszaj dokładnie ze sobą 4 szklanki mleka, 2 łyżeczki wanilii, pół szklanki cukru, pół łyżeczki zmielonej kolendry, pół łyżeczki cynamonu i łyżeczkę kardamonu.
2. Wsyp do garnka ugotowany ryż. Dodaj mieszankę mleka i przypraw. 
3. Gotuj wszystko na małym ogniu ciągle mieszając, aż zacznie przypominać konsystencje budyniu. Doprowadź do wrzenia na około 2 minuty.
4. Po zdjęciu z ognia dodaj 2 łyżki świeżego soku z cytryny i dokładnie wymieszaj.
5. Gotowy pudding wlej do wypłukanych w zimnej wodzie szklanek/salaterek i (jeśli chcesz) udekoruj go owocami/musem owocowym. 


Mam nadzieję, że deser przypadnie wam do gustu i spróbujecie go zrobić w domu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz