Jak widzicie po tytule tego postu, chciałabym wam
przedstawić coś więcej o niektórych witaminach. Czytając tego posta dowiecie
się, w jakich produktach je znajdziecie, co powoduje ich niedobór oraz jaki
mają wpływ na organizm. Miłego czytania!
WITAMINA A
Gdzie się znajduje?
W produktach pochodzenia zwierzęcego takich jak:
-watróbka,
-ryby morskie,
-tran,
-żółtka,
-masło,
Oraz także w:
-marchwi,
-szczawiu,
-jarmużu,
-dyni.
Co powoduje?
Pozwala ona naszemu organizmowi rosnąć i rozwijać się,
tworzy ona kości i działa dobrze na nasz wzrok, także w ciemności. Dodatkowo
wpływa ona na funkcjonowanie i prawidłowy rozwój skory oraz chroni przed
chorobami serca oraz nowotworami.
Niedobór
Nie mając jej odpowiedniej ilości w organizmie narażamy się
na dużą ilość negatywnych rezultatów. Powodować to może kurzą ślepotę (czyli
gorsze widzenie w słabym oświetleniu), problemy ze skórą i naskórkiem, kłopoty
z włosami czy wysychanie spojówek.
WITAMINA C
Gdzie się znajduje?
Możemy ja znaleźć między innymi w róży, porzeczce, cytrusach
(cytrynie, pomarańczy), truskawce, malinie, ale także w ziemniaku, rzodkiewce
czy kapuście.
Co powoduje?
Zmniejsza ona szkodliwe działania utleniających procesów
chemicznych (tzw. utleniaczy), zwiększa wydajność układu odpornościowego,
produkuje kolagen i podstawowe białka oraz przyspiesza gojenie się ran.
Niedobór
Jeżeli będziemy mieli jej za mało w organizmie to może ona
spowodować problemy z jelitami, pogorszenie stanu skóry oraz anemię.
do niczego
OdpowiedzUsuń