Każdemu należy się czasem coś słodkiego. Można poprzestać na podgryzaniu gorzkiej czekolady lub jedzeniu owoców, ale jeśli lubicie eksperymentować zachęcam do spróbowania tego przepisu ;)
Są to pyszne,
bez cukrowe i dostarczające masę wartości odżywczych trufle.
Będą potrzebne:
- ½ szklanki daktyli
- ½ szklanki suszonych moreli
- ½ szklanki orzechów laskowych
- ½ szklanki łuskanych pestek słonecznika
- ½ szklanki orzechów nerkowca
- 2 łyżki kakao + 1 łyżka do obsypania
- 2 łyżki stołowe masła o temperaturze pokojowej
- 2 łyżki stołowe brandy
Z otrzymanej masy formujemy kulki
o średnicy 2-2,5cm i obtaczamy w
pozostałej części kakao.
Przechowuj w lodówce do 4-5 dni.
przepisem, drugą kawową, gdzie zastąpiłam
kakao drobną kawą
rozpuszczalną i obtoczyłam w tartej czekoladzie, a trzecią kokosową,
gdzie zamiast kakao dodałam wiórki kokosowe a brandy zastąpiłam
rumem kokosowym. Te trzecie obtoczyłam w wiórkach kokosowych.
Jeśli chcesz przygotować wersję
bezalkoholową – zamiast brandy
czy rumu dodaj wodę mineralną.
Trufle można też oblewać roztopioną
gorzką czekoladą.
To wymaga jednak więcej pracy, a kulki przed oblaniem należy przez
kilka godzin schłodzić w lodówce aby stwardniały a czekolada
szybciej
zastygała.
Tak prezentują się moje trufle. |
fajne
OdpowiedzUsuńtroche jak kupa wyglonda
chociaz biale to nie wiem
w sumjie ok dobre
albo mielone mniam
OdpowiedzUsuń