Prezentuję wam dziś doskonałą propozycję dla osób które lubią makarony, a starają się obniżyć ilość
spożywanych węglowodanów i/lub stosują dietę bezglutenową.
Składniki:
- 4-5 marchewek (wybieraj te długie i proste)
- 2 cukinie
- ½ korzenia średniego selera
Przygotowanie:
Używając
obieraczki do warzyw skrój:
- plastry selera
na cienkie plasterki
- marchew obieraj
okręcając ją wokół własnej osi (zostaw twardy środek),
- cukinię obieraj
tak długo, aż dotrzesz do części z nasionami, która wyrzuć, gdyż nie nadaje się
na nasz makaron.
Powstałe paski z
warzyw ułóż w naczyniu do gotowania na parze i gotuj przez 10 min.
Zamiast gotować
na parze można je również poddusić na małej ilości oliwy z oliwek w dużym rondlu.
Taki makaron idealnie smakuje z pesto (przepis na domowe pesto znajduje się tutaj) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz