niedziela, 11 października 2015

Olej Kokosowy- najzdrowszy olej na Ziemi


   Usłyszałam o nim rok temu, dokładniej w grudniu, oglądając videobloga Pauliny Lis, znanej także jako Lisie Piekło. Jednak wtedy olej ten był trudno dostępny w Polsce. Przeszło pół roku temu znalazłam go na półkach sklepowych i po jakimś czasie udało mi się zachęcić moją rodzinę do hurtowego zakupu.

Właściwości

   Czemu? Przede wszystkim olej ten ma bardzo dużo właściwości. Między innymi jest przeciwgrzybiczny, antybakteryjny i przeciwwirusowy, dzięki zawartości kwasu laurynowego (ok 50%), który jest naturalnym składnikiem jedynie kokosa oraz mleka matki. Dzięki niemu organizm wytwarza energię, nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej i przyspiesza metabolizm. Poprawia wchłanianie wapnia i magnezu i redukuje poziom cholesterolu,
    Olej kokosowy jest zalecany weganom oraz osobom chorym na anemię, nietolerującym glutenu i nabiału.

Zastosowanie

     Olej kokosowy używamy zarówno w gastronomi, jak i pielęgnacji ciała. Można go używać do smażenia. Jest odporny na bardzo wysokie temperatury, a jego temperatura topnienia wynosi ok 25 stopni Celsjusza. Nadaje się także do smarowania kanapek, zamiast masła. Po otworzeniu olej przez 12 miesięcy nadaje się do spożycia. W kosmetyce jest wyjątkowo wszechstronnie używany. On robienia demakijażu, przez smarowanie nim podrażnień i wysypek, aż po peeling (na ten temat szykuje się osobny post).
 Możecie go znaleźć w sklepach spożywczych "Alma", aptekach lub sklepach ze zdrową żywnością. Istnieją dwa rodzaje oleju kokosowego: tłoczony na gorąco (bezzapachowy i bezsmakowy) oraz tłoczony na zimno (o zapachu i smaku kokosa).

2 komentarze:

  1. Słyszałam że tłoczony na zimno jest lepszy, podobno w tym tłoczonym na gorąco nie ma witamin, gdyż się spalają. (??)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda, że ten tłoczony na zimno jest lepszy lepszy, ale ponieważ ma on smak i zapach kokosa nie nadaje się do wszystkich potraw, na przykład do mięsa lub ryżu.

      Usuń