wtorek, 29 grudnia 2015

Placki bananowe z musem daktylowym

Smaczne, łatwe i zdrowe placki. Są bardzo pożywne więc idealnie nadaja się do śniadania. Mus daktylowy za to idealnie zastępuje niezdrową nutellę, lub pełne cukru dżemy.

Na placki:
  • 2 dojrzałe banany
  • 4 jajka
  • ½ szklanki maki kokosowej
  • szczypta soli
  • olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia

Na mus daktylowy:
  • ½ szklanki daktyli bez pestek
  • wrząca woda
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kakao (opcjonalnie, jeśli chcesz uzyskać mus czekoladowy)






Zacznij od przygotowania musu: zalej daktyle wrzącą wodą w takiej ilości aby daktyle były całkowicie zanurzone. Całość odstaw do wystygnięcia.
Kiedy wystygnie, a daktyle napęcznieją wodą dodaj sól (i opcjonalnie kakao) i zmiksuj całość ręcznym blenderem.






Placki:
Banany zmiksuj z jajkami do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj mąkę i sól, i wymieszaj.


Z tak uzyskanego ciasta smaż na rozgrzanym oleju/maśle do uzyskania brązowego koloru:
Uwaga: placki trzeba obracać delikatnie. Łatwiej to zrobić kiedy placki są nieduże i cienkie.



Podawaj jeszcze ciepłe z wcześniej przygotowanym musem daktylowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz