W poprzednim wpisie wspominałam o zdrowszej wersji naleśników. Dodałam również, że można je jeść na słodko. Jak? Używając SYROPU Z AGAWY. Jak już mówiłam jest to odpowiednik miodu, który ma prawie o połowę mniej cukru. To znaczy, że ma niższy indeks glikemiczny niż miodu. Jest on słodszy, dlatego używamy go mniej. Można wyróżnić 3 rodzaje syropu z agawy:
*JASNY- ma neutralny zapach. Z tego względu może być dodawany do przeróżnych potraw.
*BURSZTYNOWY-jest polecany do potraw bardziej wyrazistych. Ma nieco słodszy smak od powyższego.
*CIEMNOBRĄZOWY-posiada wyraźny smak karmelowy. Używa się go do deserów.
Zaletą syropu z agawy jest na pewno to, że obniża poziom cholesterolu, ułatwia pracę przewodu pokarmowego oraz zapobiega zaparciom. Dzięki błonnikowi poprawia również przemianę materii. Nektar z agawy zawiera wapń, żelazo, potas i magnez. Ale jak wszystkie produkty, syrop z agawy ma też swoje wady. Jedną z nich jest to, że syrop ma w swoim składzie fruktozę, która przyjmowana w większych ilościach obciąża wątrobę. Dlatego nie można przesadzać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz