poniedziałek, 8 lutego 2016

Witaminy-do czego są nam potrzebne

Jak widzicie po tytule tego postu, chciałabym wam przedstawić coś więcej o niektórych witaminach. Czytając tego posta dowiecie się, w jakich produktach je znajdziecie, co powoduje ich niedobór oraz jaki mają wpływ na organizm. Miłego czytania!

WITAMINA A

Gdzie się znajduje?
W produktach pochodzenia zwierzęcego takich jak:
-watróbka,
-ryby morskie,
-tran,
-żółtka,
-masło,

Oraz także w:
-marchwi,
-szczawiu,
-jarmużu,
-dyni.

Co powoduje?
Pozwala ona naszemu organizmowi rosnąć i rozwijać się, tworzy ona kości i działa dobrze na nasz wzrok, także w ciemności. Dodatkowo wpływa ona na funkcjonowanie i prawidłowy rozwój skory oraz chroni przed chorobami serca oraz nowotworami.


Niedobór
Nie mając jej odpowiedniej ilości w organizmie narażamy się na dużą ilość negatywnych rezultatów. Powodować to może kurzą ślepotę (czyli gorsze widzenie w słabym oświetleniu), problemy ze skórą i naskórkiem, kłopoty z włosami czy wysychanie spojówek. 


WITAMINA C

Gdzie się znajduje?
Możemy ja znaleźć między innymi w róży, porzeczce, cytrusach (cytrynie, pomarańczy), truskawce, malinie, ale także w ziemniaku, rzodkiewce czy kapuście.


Co powoduje?
Zmniejsza ona szkodliwe działania utleniających procesów chemicznych (tzw. utleniaczy), zwiększa wydajność układu odpornościowego, produkuje kolagen i podstawowe białka oraz przyspiesza gojenie się ran.

Niedobór
Jeżeli będziemy mieli jej za mało w organizmie to może ona spowodować problemy z jelitami, pogorszenie stanu skóry oraz anemię.

1 komentarz: