środa, 24 lutego 2016

Makaron warzywny

Prezentuję wam dziś doskonałą propozycję dla osób które lubią makarony, a starają się obniżyć ilość spożywanych węglowodanów i/lub stosują dietę bezglutenową.

Składniki:
  • 4-5 marchewek (wybieraj te długie i proste)
  •  2 cukinie
  • ½ korzenia średniego selera


Przygotowanie:

Warzywa dokładnie umyj. Marchew i seler obierz. Seler pokrój w plastry o grubości ok 1 cm.
Używając obieraczki do warzyw skrój:
- plastry selera na cienkie plasterki
- marchew obieraj okręcając ją wokół własnej osi (zostaw twardy środek),
- cukinię obieraj tak długo, aż dotrzesz do części z nasionami, która wyrzuć, gdyż nie nadaje się na nasz makaron.
Powstałe paski z warzyw ułóż w naczyniu do gotowania na parze i gotuj przez 10 min.
Zamiast gotować na parze można je również poddusić na małej ilości oliwy z oliwek w dużym rondlu.

Taki makaron idealnie smakuje z pesto (przepis na domowe pesto znajduje się tutaj)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz