wtorek, 17 listopada 2015

Propozycje zdrowych śniadań

      Jak przeczytaliście w jednym z poprzednich wpisów - śniadanie jest niezwykle ważne. Powinniśmy jeść pełnowartościowe posiłki w ciągu dnia, aby zachować siłę na aktywność fizyczną, pracę lub w naszym wypadku - naukę. Wiele z nas jednak sięga po gotowe przekąski, których kupno jest znacznie mniej czasochłonne niż przygotowywanie śniadań samemu. Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem tego problemu okazuje się... przyrządzenie posiłku dzień wcześniej!

Oto kilka moich propozycji:

  I ) Smażony kurczak z kaszą jaglaną i sałatką:
Składniki:
  • kurczak
  • masło klarowane/olej kokosowy
  • sałata lodowa
  • kasza jaglana
  • rukola
  • pomidor
  • papryka
  • ogórek
  • kiełki
  • ser feta
Sposób przygotowania:

1) Smażymy kurczaka pokrojonego w kostkę na oleju kokosowym bądź maśle klarowanym. Dodajemy trochę przypraw do smaku. Osobiście polecam kilka kropel sosu sojowego, aby w późniejszych etapach nie solić dania.
2) Gotujemy woreczek kaszy jaglanej ( starczy na 2 porcje)
3) Myjemy sałatkę, rukolę, kiełki, pomidora, paprykę i ogórka, a następnie kroimy te warzywa na mniejsze kawałki. Wrzucamy do miseczki i mieszamy.
4) Po ostygnięciu wszystkich produktów przekładamy je do śniadaniówki, a następnie wkładamy do lodówki.
5) Następnego dnia od razu przed wyjściem kroimy trochę sera feta (zwracamy uwagę na skład!) i skraplamy oliwą z oliwek (dzięki temu witaminy z sałatki lepiej się wchłoną)


 II ) Omlet z pomidorami:
Ta propozycja jest bardzo sycąca oraz zawiera dużo białka

1) Ubijamy 3 białka do momentu, aż zacznie robić się z nich piana.
2) Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością masła klarowanego oraz wlewamy masę jajeczną.
3) Gdy brzegi omleta zaczną odklejać się od patelni, przewracamy go na drugą stronę.
4) W międzyczasie myjemy i kroimy pomidora na plasterki oraz szatkujemy szczypiorek.
5) Omleta zdejmujemy z patelni, a na jego wierzchu układamy warzywa. Śniadanie możemy zjeść w domu, jak i pokroić na mniejsze kawałki i zabrać do szkoły.




  III ) Kanapka z awokado, gotowane jajka oraz pomidory

1) Przekrajamy ciemną bułkę z nasionami na pół.
2) Myjemy, przekrajamy i widelcem nakładamy awokado na kanapkę.
3) W tym samym czasie gotujemy 2 jajka na miękko (około 6-7 minut)
4) Myjemy pomidora i kroimy go w plasterki
5) Ugotowane jajko również kroimy oraz układamy wszystkie produkty na talerzu/w śniadaniówce

1 komentarz: